czwartek, 8 grudnia 2016

Przepis na creme brulee

Do przygotowania potrzebujemy: 5 żółtek, 100 g cukru, 4 łyżki do zrobienia karmelu, 500 ml kremowej śmietanki, 2 laski wanilii Nagrzewamy piekarnik do 120 stopni.

Do miski wbijamy żółtka, dodajemy 100 g cukru i ubijamy mikserem na gęstą i gładką masę. Stopniowo dolewamy śmietankę, cały czas mieszając. Laski wanilii kroimy wzdłuż na pół i łyżeczką wyjmujemy czarne ziarenka. Dodajemy je do kremu i raz jeszcze miksujemy. Rozlewamy krem do 4 płaskich żaroodpornych miseczek. Miseczki ustawiamy na blaszce, wokół nich wlewamy wrzącą wodę, tak by sięgała do 3/4 wysokości wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez godzinę. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy krem jeszcze godzinę w wodzie. Później wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Następnie powierzchnię kremu pokrywamy cienką warstwą cukru. Karmelizujemy cukier za pomocą ręcznego kuchennego palnika gazowego.