wtorek, 10 stycznia 2017

Przepis na babeczki czekoladowe

Dla przygotowania babeczek będą nam potrzebne: 165 g gorzkiej czekolady 60%, 165 g masła, margaryny czy też kostki do pieczenia np. Kasia, 3 jajka, 3 żółtka, pół szklanki mleka, 65 g cukru, 65 g mąki

Najpierw w kąpieli wodnej rozpuszczamy tłuszcz z gorzką czekoladą. Zdejmujemy z kuchenki i dodajemy mleko. Następnie miksujemy jajka z żółtkami. Do zmiksowanych jajek dodajemy rozpuszczoną czekoladę z tłuszczem. Mieszamy. Dodajemy mąkę i cukier. Mieszamy na jednolitą masę. Rozlewamy masę do porcelanowych foremek i wstawiamy je do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 8 minut. Podajemy od razu po wyjęciu z piekarnika, póki nadzienie jest płynne.