środa, 4 grudnia 2013

Przepis: Krewetki z imbirem

Składniki: 30 g migdałów w płatkach, 250 g ryżu basmati, sól, kawałek imbiru wielkości orzecha włoskiego, 3 łyżki oleju, 1 łyżeczka cukru, 1 mała cebula, 20 małych krewetek (po 20 g, bez głowy), 4-5 łyżek miodu, 2 łyżki sosu sojowego, pieprz.

Przygotowanie:  Migdały w płatkach uprażyć na patelni bez tłuszczu. Ryż ugotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Imbir obrać i pokroić w słupki, przesmażyć na oleju i wsypać cukier. Karmelizować 2-3 minuty i wyłożyć na papier do pieczenia. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Krewetki obrać ze skorupek, zdjąć błonkę. Smażyć na oleju 5-7 minut, zdjąć z patelni.

Następnie smażyć cebulę, dodać imbir, a następnie miód, lekko skarmelizować. Dodać sos sojowy i 2 łyżki wody i gotować jeszcze 3-4 minuty. Doprawić solą i pieprzem. Ryż zmieszać z płatkami migdałowymi. Imbirowe krewetki podawać z ryżem. Smacznego:)